Řecko OnLine

cestovatelský web

Ostrov Ios

Posted on in Nezařazené

Mezi nejnavštěvovanější ostrovy Řecka patří ostrov Ios. Je součástí skupiny Kykladských ostrovů a leží v Egejském moři obklopen ostrovy Santorini, Naxos a Paros. Ze Santorini je provozována každodenní doprava lodí, protože na ostrově se nenachází letiště. A i přesto, že rozloha Iosu dělá pouze necelých 100 kilometrů čtverečních, je velmi vyhledáván hlavně kvůli své krásné fauně a flóře na ostrově, romantickým plážím a bezstarostnému stylu místního života. Obyvatel tady trvale bydlí pouze něco málo okolo 2.000.

Lodě z Iosu plují také do Athén, Heraklionu na Krétě nebo k dalším okolním ostrovům. Hlavním městem Iosu je Chora.

V dobách minulých bylo na ostrově hlavním zdrojem příjmů zemědělství, v v posledních desetiletích se ale stěžejním stává turistický ruch. Cestovatelé, kteří na Ios zavítají, chtějí hlavně klid a soukromí a to jim místní pláže se zlatavým pískem mohou poskytnout.

Hlavní město je sice zapovězené automobilové dopravě, na oplátku je jako stvořené pro kouzelné procházky starobylými uličkami. Chora je typická architekturou starého Řecka, jejímiž nejdůležitějšími rysy jsou bíle nabarvené, ve většině čtyřhranými, domky. Město překypuje celou řadou kavárniček, restaurací, taveren a také obchodů pro nákup suvenýrů.

Na periferii města bylo postaveno 12 větrných mlýnů. Kousek od nich byl vybudován přírodní amfiteátr, ve kterém se pořádají různé kulturní akce. Právě zmiňované větrné mlýny byly vystavěny po celém ostrově a bývají považovány za jeho symbol.

Ostrovní pláže jsou údajně ty nejlepší nejen v Řecku, ale dokonce v celé Evropě. Turisté mohou v poklidu lenošit a vystavovat své tělo slunci na více než 70 kilometrech pláží. Čistá voda ke všemu láká potápěče k objevování místního podmořského života.

Moderní ubytovací kapacity byly nedávno postaveny hlavně ve středisku Mylopotas. Město leží jeden a půl kilometru od hlavního města a ke skvělé relaxaci nabízí pláž s délkou přesahující 1 km.


Štítky: